Aanleiding tot ontwerp

Aanleiding productie van Huntingtonstoelen

In het najaar van 2013 troffen Manon van Kampen, Ergotherapeut van Huntington Expertisecentrum Atlant, en Geurt van Engelen van Vemcare, elkaar op een symposium in Apeldoorn ter ere van "De dag voor de Ouderen".

Tijdens deze ontmoeting werd informatie uitgewisseld over de mogelijkheden van Vemcare en daarnaast over problemen omtrent de huidige producten voor het passieve zitten voor Huntington cliënten.

Vemcare gaf aan dat ze wel mogelijkheden zagen om een stoel naar de wensen van de ergotherapeuten van Expertisecentrum Atlant te kunnen ontwikkelen. Een verdere kennismaking volgde op locatie de Heemhof van Expertisecentrum Atlant.

Inventarisatie

Tijdens de inventarisatie is collega Ergotherapeut Mariska van Maanen eveneens betrokken.

Binnen de Heemhof hebben de ergotherapeuten van het Expertisecentrum Vemcare nader kennis laten maken met hun bewoners met de ziekte van Huntington en de problemen omtrent het passieve zitten.

Voor Vemcare werd tijdens het bezoek al snel duidelijk wat de problemen omtrent het zitten zijn. De tot dan toe gebruikte (relax) stoelen waren verouderd. (Versleten bekleding, remwerking werkte niet meer naar behoren etc.)

Daarnaast waren de ergotherapeuten en bewoners ontevreden over de kwaliteit en service van de nieuwere producten.

Een mooie uitdaging voor Vemcare om hier met een passende oplossing te komen.

Proefplaatsing prototype

Binnen 14 dagen, na de ontmoeting in de Heemhof, werden Mariska en Manon in de werkplaats uitgenodigd om het prototype van de nieuw ontwikkelde Huntingtonstoel te komen bekijken.

De eerste indruk bleek zeer positief, zo gaven de dames aan. Mariska en Manon waren positief verrast over de ontwikkelde stoel en de implementatie van hun pakket van eisen. Nu volgde een belangrijke stap: "het uitproberen bij de cliënten!"

Het prototype is op 2 locaties binnen het Expertisecentrum van Atlant getest door verschillende cliënten/bewoners en het verplegend personeel.

Aansluitend volgde een afspraak waarbij het prototype werd geëvalueerd. Tijdens deze evaluatie kwam naar voren dat er een voorkeur is voor het verstellen van de rugleuning door middel van een gasveer en dat de armleuninghoogte ergonomisch nog niet optimaal was.

Daarnaast bleek de ruimte onder de stoel niet hoog genoeg, zodat er met een passieve tillift niet onder de stoel gereden kon worden. Verder kwamen tijdens de evaluatie de mogelijkheden omtrent soorten bekleding aan bod.

Na een inventarisatie te hebben gedaan is er de keuze gemaakt voor een speciaal kunstleer met een zeer hoge slijtvastheid. Naar inziens van Vemcare ideaal voor de passieve relaxstoelen voor Huntington patiënten.

Productie

Voordat de definitieve productie zou plaatsvinden werd er opnieuw een passing gedaan met het ondertussen aangepaste prototype voor een laatste check, om zeker te zijn van de meest optimale uitvoering.

Na deze passing werd door het Expertisecentrum besloten tot aanschaf over te gaan van 2 Vemcare Huntingtonstoelen met een gasveer rugverstelling en 1 vaste Huntingtonstoel over te gaan. Alle 3 voorzien van een vaste kunstleren bekleding en een losse, wasbare hoezenset.

Levering

De Huntington stoelen zijn door Vemcare zelf afgeleverd. Tijdens de aflevering geven wij uitleg aan het verplegend personeel over het gebruik en de instellingen van de stoel. Voor ons, Vemcare, was het erg dankbaar te horen dat de stoel direct een positieve uitwerking had op een bewoner. De betreffende bewoner gaf, ondanks spraakproblemen, zeer duidelijk aan dat hij erg blij was met zijn nieuwe (relax)stoel.

Inmiddels worden de Huntington stoelen tot volle tevredenheid van de cliënten én het verplegend personeel gebruikt.