Onruststoel bij dementie
Deze stoel is echter niet bedoeld voor een cliënt met de ziekte van Huntington maar voor een patiënte met ernstige dementie. Het blijkt in de praktijk steeds vaker dat de Huntingtonstoel uitermate geschikt is voor deze doelgroep. Vandaar ook dat we deze inmiddels ook zijn benoemen als onruststoel.
Uit studies is gebleken dat de omgeving voor een patiënt met dementie uitermate belangrijk is. Het zorgen voor een gunstige omgeving vermindert de gedragsproblemen. Dat biedt de dementerenden een prettiger leven en dat verlicht de verzorgenden.
Het doseren van prikkels is hierbij van groot belang. Op een afdeling kunnen er teveel prikkels zijn. Personeel loopt veel heen en weer, telefoon en piepers gaan, er wordt naar elkaar geroepen, bewoners lopen van tafel weg en moeten weer opgehaald worden, de radio staat aan etc.
Ook materiaal kan teveel prikkels afgeven. Een harde stoel bijvoorbeeld geeft teveel prikkels af. De dementerende kan dan de neiging hebben om steeds op te staan. Zachte kussens in de stoel kan dit verhelpen. Veel materialen die gebruikt worden i.v.m. hygiëne, hebben vaak een harde ondergrond en weerkaatsen veel geluid; ook een bron van onaangename prikkels. Bewoners die de hele dag in een stoel met een actieve zit, zoals rolstoel of eetkamerstoel, doorbrengen worden daar doodmoe en onrustig van. Zit-ortheses en kuipstoelen geven ook onrust omdat men er niet in kan gaan verzitten.
Daarnaast zijn er patiënten die te weinig prikkels krijgen en hier dus naar op zoek gaan: de dolers. Deze groep heeft een verhoogd valrisico met alle gevolgen van dien.
Minder behoefte aan slaap, meer behoefte aan dutten
Het is bekend dat ouderen minder behoefte hebben aan slaap. Vaak is een echte diepe slaap (de zogenaamde r.e.m. slaap of droomslaap) van 4 tot 6 uur voldoende. Het wakker zijn neemt dus in een etmaal een grote plaats in. Naast de diepe slaap bestaat ook nog de zogenaamde slow-sleep. Dit is een soort dutten, die een goede lichamelijke opknapper geeft. Dementerenden zouden eigenlijk vele uren moeten dutten. Het echte slapen, de r.e.m. slaap moet het liefst ’s nachts gebeuren. Het dutten kan ook overdag. Hierbij moet er wel voor worden gezorgd, dat de dementerende niet in de r.e.m. slaap terecht komt (dit gebeurd wanneer men in een stoel in slaap valt en het hoofd opeens voorover valt). De dementerende moet dus echt kunnen loungen. Tijdens dit loungen kan muziek aanstaan of kan een rustige videofilm gespeeld worden. Vooral na het middageten vinden dementerenden dit erg prettig. Dit betekent dat ze overdag niet naar bed gebracht worden, want daar vallen ze echt in slaap en dat is weer nadelig voor de nachtrust.
De Vemcare Onruststoel biedt uitkomst
Gelet op bovenstaande zaken biedt de Vemcare Huntingtonstoel of Onruststoel uitkomst. Een perfecte stoel met zachte materialen, een geborgen diepe zitvalling, hoge armleuningen en een gemakkelijk af te koppelen hocker. De onruststoel biedt een natuurlijke fixatie. Patiënten komen tot rust en de "dolers" hebben veel minder de neiging om op te gaan staan.